Η περιοχή μας

Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου.

Η Ελάτη Τρικάλων

Η Ελάτη, που είναι πνιγμένη στα έλατα όπως άλλωστε μαρτυράει και η σημερινή ονομασία της, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βουνό Κερκέτιο ή Κόζιακας, που υψώνετε απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 930 μέτρων.

Ένα πολύ γνωστό χειμερινό παραθεριστικό χωριό που ταυτόχρονα αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τους παραθεριστές που αναζητούν ένα δροσερό καταφύγιο και κατά τους καλοκαιρινούς καυτούς μήνες. Κάθε εποχή του χρόνου ο επισκέπτης την λατρεύει, καθώς αποτελεί ιδανικό σημείο έναρξης για διάφορες δραστηριότητες και εξορμήσεις σε αυτή την περιοχή της Πίνδου.

Η τούρκικη ονομασία της Ελάτης, που χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα, είναι Τύρνα. Το παλιό χωριό, κατοικήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονταν δυτικότερα, σε χαμηλότερο υψόμετρο και πιο κοντά στο ποτάμι. Τα πρώτα πέτρινα σπίτια της, με χαρακτηριστικό τα υπέρθυρα τους, είχαν κατασκευαστεί από Ηπειρώτες μάστορες. Το παλιότερο σπίτι αυτής της περιοχής που έχει διασωθεί χρονολογείται περίπου στο 1845. Έχει πολεμίστρες και μια βαριά πόρτα με αμπάρα, σαν αυτές που συναντάμε και στα παλιά μοναστήρια. Το σημερινό χωριό, βρίσκεται στη θέση που το συναντάμε μετά το 1943, μετά το κάψιμο του παλιού χωριού από τους Γερμανούς. Στη θέση Κατώφλι, βρέθηκαν ερείπια που μαρτυρούν την κατοίκησή της περιοχής κατά την κλασική εποχή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στη θέση αυτή βρίσκονταν η αρχαία πόλη, Πότναιο.

Ιστορία

Φαίνετε η περιοχή να κατοικείται από την αρχαιότητα, κάτι που πιστοποιείται και από τα διάφορα ευρήματα. Ερείπια από αρχαίο κάστρο και παλιό οικισμό βρέθηκαν στις τοποθεσίες Κατώφλι, Φτέρη και Ψηλή Ράχη, στη νοτιοανατολική πλευρά του χωριού. Σε αυτή την περιοχή βρέθηκαν επίσης μια ανάγλυφη επιτύμβια στήλη Εχένικου πολεμιστή του 4ου π.χ. αιώνα, διάφορα αγαλματίδια και αγγεία, νομίσματα και δύο τάφοι. Όλα αυτά πιστεύεται ότι ανήκουν στην αρχαία Ποίτναιο ή Πότναιο, που άκμασε από τον 5ο π.χ. αιώνα μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Έπειτα κατά την τουρκική απογραφή του 1454-1455, η περιοχή αναφέρεται ως «Τirna» και το 1660 αναφέρεται χριστιανικός οικισμός της περιοχής. Το 1777 δίδαξε εκεί και σε κατοίκους γύρω οικισμών ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τον Ιούλιο του 1821 η Τύρνα μαζί με τους τριγύρω οικισμούς κάηκε από τους Τουρκαλβανούς, όταν εκείνοι νίκησαν τον οπλαρχηγό Νικόλαο Στουρνάρα. Κατά το πέρασμά του από την περιοχή το 1855, ο Γάλλος αρχαιολόγος Léon Heuzey χαρακτήρισε τον οικισμό «ένα μεγάλο ελληνικό χωριό, με μεγάλη καινούργια εκκλησία και σχολείο». Το 1881 πλέον η Τύρνα είχε 522 κατοίκους και θεωρήθηκε κεφαλοχώρι.

Συνεχίζοντας την ανάβαση σας, πριν φτάσετε στο Περτούλι, θα συναντήσετε τα περίφημα λιβάδια Περτουλίου (ορμητήριο του ΕΑΜ στην αντίσταση), το χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1340 μέτρων ιδανικό για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και διάφορα σημεία με ποικιλία δραστηριοτήτων όπως ιππασία, snowmobile και μονοπάτια για πεζοπορία μέσα από ρυάκια και έλατα!

Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία στην Ελάτη!

Με μία άνετη διαμονή στο ξενοδοχείο μας, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του βουνού.

Κάντε κράτηση τώρα